V mnohých továrňach sa výrobky skladajú z jednotlivých súčiastok na výrobnej linke. Naša tráviaca sústava pracuje opačne – kúsok po kúsku potravu drobí a rozkladá.

Keď jedlo prehltneme, jeho cesta sa tým len začína. Čaká ho zaujímavá „púť“ dlhá asi 8 metrov a trvá asi dva dni. Jedlo prechádza v podstate cez jednu veľkú rúru, ktorá sa začína ústami a končí sa konečníkom. Niektoré jej časti sú úzke, iné široké, niektoré dlhé, iné zasa krátke.

Potrava, ktorú prehltneme, ide niekoľko sekúnd dolu hrdlom a posúva sa nadol svalovou rúrou zvanou pažerák. V žalúdku sa rozdrví na kašu a premieša s tráviacimi šťavami na hustú polievku. Zo žalúdka táto masa prechádza do tenkého čreva, cez stenu ktorého sa potom užitočné látky vstrebávajú do krvi. Tento proces je na získanie energie z potravy najdôležitejší. Preto je tenké črevo dlhé asi 6 metrov. Hrubé črevo je dlhé len okolo 1,5 metra. Je však tri razy hrubšie – jeho priemer je asi 7 centimetrov.

Pečeň je najväčším vnútorným orgánom. Váži asi 1,5 kg a každú minútu prijíma asi 1,5 až 2 litre krvi. V pečeni sa končí spracúvanie potravy. Je to zázračná chemická továreň, v ktorej prebieha viac ako 500 chemických procesov súčasne. Stará sa o rozkladanie cukrov, tukov a bielkovín. Je čistiacou stanicou krvi. Denne vyrobí asi 0,5 – 0,7 litra žlče, ktorá sa zhromažďuje v žlčníku.

Obličky zase fungujú ako krvné filtre. Filtrujú odpadové chemické látky z krvi.

Zdravý dospelý človek zje asi pol tony jedla každý rok.

Zdieľať tento príbeh: