Gail Borden, vynálezca, ktorý žil v 19. storočí, bol priam posadnutý myšlienkou zhusťovania (kondenzácie) potravín. Jeho prvý pokus s kondenzáciou však dopadol veľmi zle. Počas plavby po oceáne sa zrodil nový nápad. Borden sa začal zaujímať, prečo sú deti na palube také chorľavé. Kravy, ktoré boli na lodi, trpeli morskou chorobou. Ich mlieko preto nemohlo byť zdravé. Štyri deti zomreli v dôsledku toho, že pili nakazené mlieko. Borden sa rozhodol mlieko kondenzovať, aby bolo bezpečné a ľahko sa dalo premiestňovať. Po mnohých pokusoch vymyslel vákuový proces, ktorým sa odstráni z mlieka voda. Podmienky v čase občianskej vojny spôsobili, že kondenzované mlieko sa tešilo veľkému úspechu. Borden sa stal bohatým človekom. Jeho epitaf (nápis na náhrobnom kameni), vpísaný do hrobky v tvare plechovky z kondenzovaného mlieka, obsahuje tieto slová: „Skúšal som a nedarilo sa mi; skúšal som znovu a znovu, až kým sa mi to nepodarilo.“

Zdieľať tento príbeh: