| autor fotografie: Jaroslav Bielik |
Boh ťa nielen stvoril, ale ťa aj zveril do ochrany tebe samému. Maj to na pamäti a nezneuctievaj to, čo ti bolo zverené.
Horúčka
K vrodeným obranným mechanizmom nášho organizmu patrí aj dej, ktorý všetci dobre poznáme – je to horúčka. Ak do organizmu vniknú choroboplodné baktérie alebo ich jedy, vírusy, cudzopasníci alebo iné mikroorganizmy, zakrátko sa zvýši teplota tela. To má svoj hlboký význam.
Väčšine baktérií, vírusov a cudzopasníkov sa najlepšie darí pri normálnej teplote našich tiel, to znamená 36-37 stupňov Celzia. Pri teplote nad 40 stupňov však strácajú schopnosť rozmnožovať sa, citlivejšie typy aj hynú. Zvýšená teplota okrem toho stupňuje v organizme účinnosť mnohých obranných procesov: zvyšuje sa pohyblivosť malých i veľkých fagocytov, ich schopnosť pohlcovať i zabíjať, zvyšuje sa tvorba interferónu a ďalších prirodzených obranných látok, ale aj produkcia špecifických protilátok. Zdá sa, že horúčka je v boji s mikroorganizmami naším priateľom a nie je veľmi múdre znižovať telesnú teplotu pri celkových nákazách za každú cenu a na celkom normálne hodnoty. Správnejšie je udržiavať ju na únosnej hladine. T. Syndham vyslovil zrejme hlbokú pravdu, keď povedal: „Horúčka je zariadením, ktoré príroda vybudovala na ochranu svojich zložitých organizmov.“
Nástroje prirodzenej imunity sú pozoruhodné a dokonalé.







