Na raňajky bola len čierna káva. Na obed bola polievka, každý deň rovnaká – buď so zemiakmi, alebo s troškou jačmenných krúp či pšena. Občas sa podarilo v kuchyni pripraviť niečo ako guláš alebo ovsenú či krupicovú kašu. Na večeru bol spravidla chlieb, ktorý sa fasoval raz za tri dni s trochou margarínu a repnej marmelády alebo kúskom salámy. Jediným spestrením tejto „výdatnej“ stravy boli balíčky, ktoré z času na čas niekto dostal od svojich príbuzných.

Takto vyzeral bežný jedálny lístok väzňov v Terezíne. Keď bol nejaký židovský sviatok, dievčatá usporiadali takzvanú „žranicu“. Bola to pre všetkých veľká udalosť – pár krajcov chleba so zvláštnou prísadou – trochou cukru, mletou paprikou, malým kúskom nejakej zeleniny alebo tvarohu. Z cukru a margarínu si vyrábali lepkavé karamelky; zo zvyškov buchiet a kaše si urobili „tortu“ s polevou z kávy.


Zdieľať: